Flow – att vara i flödet?

 

Vad innebär flow och att vara i flödet?

 

Själva begreppet flow grundades av Mihaly Csikszentmihalyi (ja det är inte lätt att uttala hans namn) professor i psykologi och management, grundare och chef för Quality of Life Research Center, vid Claremont Graduate Universitetet i Kalifornien.

 

Definitionen på flow kännetecknas av att ha balans mellan färdighet och utmaning, alltså att varken vara stressad eller uttråkad. Likväl att ha tydliga mål, vi måste veta exakt vad som ska göras. Att få omedelbar feedback, vi vet direkt hur vi presterar. Vidare kännetecknas flow av intensiv närvaro och fokus, där distraktion och tankar om oro har försvunnit. Att ha kontroll över våra handlingar. Samt att egot och självmedvetenheten försvinner, känslan av att jag är förlorad i det jag gör. Slutligen tidsbegreppet försvinner.

 

Forskarna menar att flow är ett tillstånd av ansträgningslös uppmärksamhet som uppstår i samspelet av positiva känslor och fokuserad uppmärksamhet.

 

So go with the flow!!!

 

Vi har alla upplevt flow, det är en härlig känsla, eller hur?