Beatrice de Gelder, professor i kognitiv neurovetenskap och neuropsykiatri, och världsledande på hur känslor överförs mellan människor. Läs gärna ett tidigare utskick med Beatrice de Gelder om känslosmitta.

I filmen nedan beskriver Beatrice de Gelders forskarteam att i normala fall går synintryck från ögat, via den optiska nerven direkt till visuella cortex (längst bak i hjärnan). När den vägen är stängd, på grund av skada går istället signalen direkt till amygdala (mitten av hjärnan) och vidare till sex andra hjärnregioner. På så sätt kan personen som har en skada känna det hen ser, något som Beatrice de Gelder kallar “blindsyn”.

 

I tidskriften Holone kan du läsa att: “Beatrice de Gelder och hennes forskargrupp har hittat en djupt liggande dold förmåga hos hjärnan som inte tillåter oss att se objekten men väl att känna dem! Den är primitiv, snabb och intuitiv. Vi har den alla men den drunknar i intrycken från primärsynen. Vi ska verkligen vara ödmjuka inför idén om ett sjätte sinne och uppskatta mer och ta hänsyn till våra omedvetna interaktioner. Det är så mycket vi inte förstår om hjärnan, avslutar hon samtalet”.

Jag tycker det är grymt intressant vad som nu kommer fram inom neurovetenskapen, och att forskningen i framtiden kommer att kunna bevisa det gamla lärda mästare har vetat för flera tusen år sedan. För mig är det självklart att vi har ett sjätte sinne, och att vi snart kommer kunna bevisa det, är så roligt.