Ett gott skratt förlänger livet…

 

Veckans inspiration handlar om “Skratt“.

Det finns ju ett ordspråk som heter: Ett gott skratt förlänger livet!

Vilka positiva effekter har skrattet?

 

Kan lindra stress:

Vårt sociala beteende påverkas när vi ser andra som skrattar. Utan ansträngning ger skratt ro, harmoni och avspänning – och är därmed en av de bästa metoderna för att avhjälpa stress.

 

Smärtlindrande:

Endorfinerna som frigörs vid skratt kan dämpa smärta och stress. Skratt ökar nämligen nivån av endorfiner som tillverkas av kroppen själv och har morfinliknande verkan.

 

Stärker immunförsvaret:

Negativa känslor försvagar immunförsvaret och gör vår kropp blir mer utsatt för infektioner. Skratt bidrar till att öka antalet vita blodkroppar som stärker immunförsvaret. I Tyskland och USA har forskare studier som bevisar att skratt stärker immunförsvaret och lindrar smärta. Även i Sverige finns forskning som bevisar skrattets välgörande effekter. Vårddocent och humorforskare Henny Olsson, vid inst. För vårdvetenskap på Mälardalens högskola i Västerås, har gjort studier om skrattets verkan på kroppen, inlärning och omgivning.

 

Stärker lungorna:

Skrattet gör att vi syresätter oss bättre. Människor med t ex astma kan ha nytta av skrattövningarna eftersom lungkapaciteten och syrenivån i blodet ökar tack vare skrattandet.

 

Motion för de inre organen:

Blodtillförseln till såväl muskler som organ ökar och matsmältningen förbättras. Skratt är alltså god motion för de inre organen och framför allt för lungor och hjärta.

 

Föryngring:

Ett leende ansikte är attraktivt. Skratt ger även ypperlig träning för ansiktets muskler. Mimiken blir mer levande och ökad blodtillförsel ger näring och glöd.

 

Bättre inlärningsförmåga och kreativitet:

Flera undersökningar visar att skratt ökar inlärningsförmågan – det är lättare att byta tankespår. Skratt gör att vi tar oss själva mindre högtidligt, det får fram vår kreativitet och gör att vi gläder oss mer och bekymrar oss mindre.

 

Ökar välbefinnandet:

När man skrattat rejält sprider sig välbehaget i kroppen. Musklerna slappnar av och man blir mer positiv till sin omgivning och mindre irriterad över småsaker. Skratt är också bra mot både depression, rädslor och sömnlöshet.

 

Låt oss skratta mer!

 

Här är en länk till ett gott skratt, den skrattande bäbisen

 

Önskar dig en skrattande vecka!