Smuts på vindrutan

 

Stefan Pettersson som ger ut nyhetsbreven Inre karriär skrev följande:

 

Tänk dig att du sitter i bilen och kör. Utan att tänka på det flyttar du blicken automatiskt från så långt du kan se. Om du kör långt så kan det fastna en hel del smuts och insekter på vindrutan. Lite fläckar hindrar dig inte för du ser bortom vindrutan. Men när det blir så mycket smuts att det skymmer sikten spolar du rutan och sätter igång vindrutetorkarna. Vad skulle hända med din körning om du helt plötsligt bara skulle fokusera på vindrutan? Istället för att se igenom den så tittar du på den. Det skulle inte dröja länge förrän det tog stopp för dig.

 

Många av mina klienter analyserar alldeles för mycket. De funderar på varför de är si eller så, varför de agerar på det eller det sättet, om det är normalt, osv… De frågar vilka tekniker de ska använda för att inte fastna eller låta tankarna begränsa sig. Det som hindrar de allra flesta är att de stirrar på sin vindruta.

 

Din tillvaro är som en vindruta. Det gäller att se igenom den, förbi eventuella fläckar och om det är för mycket smuts, spola rent så att du får fri sikt. Du fungerar alldeles utmärkt och duger som du är.

 

När du var barn så var rutan glänsande ren men ju längre tid du färdats på livets väg så ökar chansen att det fastnar smuts. Om det fastnar för mycket smuts blir det hinder för dig eftersom du får svårt att se klart – smutsen kan fördunkla och förvränga det du ser.

 

Idag är de flesta nya bilar utrustade med automatiska vindrutetorkare som sätts igång när det blir dålig sikt. Det skulle du också kunna ha. Om du fokuserar på att lyfta blicken och skaffa dig överblick kommer vindrutetorkaren att gå automatiskt. Tankarna försvinner när du inte lägger energi på att grubbla över dem eller få bort dem.

 

En del säger “tänk inte på det” men det fungerar inte. För att inte tänka på något så måste man ju tänka på det. Negationen “inte” finns i språket men inte i tankens värld. Hur tänker du om jag säger “Tänk inte på en tiger”? För att förstå vad du inte ska tänka på så behöver du för din inre syn se – en tiger.

 

Veckans övning:
Sätt igång dina automatiska vindrutetorkare!

 

  1. Tankar är signaler ifrån hjärnan. Det vi tänker är inte verkligt. Alla tankar försvinner till slut om du bara låter dem vara, inte slåss med dem.
  2. Vindrutan var ren en gång i tiden när du inte funderade och analyserade så mycket. Prova att låta det vara tyst internt. Fokusera istället på det du gör, var här och nu.
  3. Se bortom dina tankar, igenom vindrutan, så långt du kan.
  4. Kommer det en tanke du inte vill ha, tänk på något annat istället.
  5. Undvik negationen “inte” i tankens värld, tänk istället vad du vill uppnå.
  6. Om du har analyserat och krånglat till det, prova att göra det enkelt för dig, så som du gjorde när du var barn.

Jag har världens bästa jobb där jag får stå till hands med fönsterputs varje dag. Att få se glädjen hos dem som börjar se klart är en jobbförmån!

 

Vill du få hjälp att putsa din vindruta?
För mer info om coaching

Success Education önskar dig en fin vecka!