Hur handskas vi med negativa personer?

 

En del personer kan verkligen suga musten ur en, eller hur? Så hur gör vi för att handskas med dessa personer så att vi inte behöver känna oss helt överkörda efteråt?

 

Ett bra sätt är som Mark Twain hävdar, att undvika dem, och det rekommenderar jag verkligen, men sen är det inte alltid vi kan undvika dem.

 

“Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.” – Mark Twain

 

Vad kan vi göra mer?
Det första vi behöver göra är att bli medveten om att det finns tre typer av negativa personer:

Den första är en person som i grund och botten är en mycket trevlig person att umgås med, men pga stress eller negativa händelser, befinner sig i en svacka.

Vi har alla befunnit oss i denna situationen, och när jag pratar om negativa personer så menar jag inte dessa, utan:

 

En person som dag ut och dag in befinner sig i negativa situationer, och ser livet utifrån en negativ synvinkel, samt för det mesta är otrevlig. Vi försöker uppmuntra dem men oavsett vad vi säger, så vänder de alltid på det och fortsätter klaga och vill inte förändras. Umgås du med denna typ av människor så kommer du snart att själv falla dit och bli mer negativ själv. Och det är ju motsatsen till hur du vill känna dig för att kunna nå dina mål. Den andra typen är:

 

En person som utåt sett är mycket trevliga, men du känner en underliggande ton, en kritisk, dömande ton, som är svårt att sätta fingret på, men du känner dig helt matt efter att ha umgåtts med dem. Oftast säger de en sak, men menar en annan. De försöker förminska dig för att de själva inte ska känna sig så usla, genom ord och handlingar. Kommer du på dem, så lyfter de upp dig till en början för att sen börja med att bryta ner dig igen, eftersom de behöver dig.

Spenderar du mycket tid tillsammans med dessa, så kommer du att tvivla på din förmåga och bli helt underkuvad deras makt, tillslut kan och vet du ingenting. Det är detta som kallas manipulation, och oftast är personen i fråga helt omedveten om det hon/han gör. Jag levde med en sådan person i 10 år och det var fruktansvärt. Tillslut hade jag ingen självkänsla kvar.

 

Det finns 4 steg du kan följa för att se till att undvika dessa situationer/personer.

  1. Detoxa, alltså avgifta ditt liv, från dessa människor genom att ta reda på vilka de är. Är de medarbetare, en chef, familjemedlemmar, släktingar osv. Skriv ner namnen.
  2. Minimera tiden tillsammans med dessa personer. Detta kan låta lite hårt till en början, men kom ihåg att du och enbart du, är ansvarig för ditt liv och hur du vill leva ditt liv, ingen annan. Om du inte mår bra i en situation, så är det ditt ansvar att se till att göra de förändringar du behöver för att kunna må bättre. Jag vet att det inte är enkelt alla gånger, men det går.
  3. Släpp skuldkänslorna över att du väljer att spendera mindre tid med dessa personer.
  4. Omge dig med positiva människor som tror på dig och supporta dig. Detta steget är oerhört viktigt och det är här vi vill vara hela tiden.

 

Lycka till!

Success Education önskar dig en härlig vecka!