Varför lever optimister längre?

Var det någon som såg söndagens program på SVT, “Medicin med Mosley”? Om du missade det kan jag varmt rekommendera det. Se programmet genom att klicka på följande länk, tänk på att programmet endast är aktivt till och med onsdagen den 5/2, tyvärr inte aktivt längre.

Mosley som är doktorn bakom 5:2 dieten är en pessimist, blir lätt stressad och oroa sig konstant för framtiden, samt att han lider av kroniska sömnproblem. Just nu kan du följa hans programserie på svt om medicin och hälsa. Veckans program handlar om, “Varför lever optimister längre”?

Forskningen visar att optimister lever 7,5 år längre enligt Becca Levys på universitetet i Yale.

För att ta reda på hur pessimistisk Mosley är beger han sig till universitetet i Oxford, där de testar dina personlighetsaspekter.

Resultatet visade att han hade 3 gånger högre aktivitet på höger sida av frontalloben, vilket är en indikering på att en person är pessimistisk. Har du däremot högre aktivitet på vänster sida av frontalloben ser du världen mer optimistisk och upplever större lycka.

Mosley intresserar sig över varför han har blivit en pessimist, är det genetiskt? Han besöker därför en forskare på St. Thomas Hospital i London som studerar epigenetik. Epigenitik innebär att man tar med andra faktorer som påverkar varför t.ex en enäggstvilling kan utveckla sk. ärfliga sjukdomar men inte den andra, att det är inte generna som styr, utan att vår miljö har en mycket stor inverkan och att vi kan förändra våra gener.

Mosley får rådet att testa två sätt för att se om han kan genom enkla metoder ändra på hans pessimistiska personlighetsläggning. Den ena metoden är genom att meditera 20 minuter/dag. Den andra är genom att använda sig av CBM – cognitiv bias modifcation. I CBM ska han i ett datorprogram välja ut personer som ler ibland enbart negativa personer. En övning som han ska göra några minuter varje dag, för att träna sig att fokusera på det positiva.

Efter 7 veckor gör de om personlighetstestet och resultatet är fantastiskt. Det visar sig att han nu är betydligt mer optimistisk och att vi kan påverka hur vi ser på livet genom meditation. Mosley känner sig också betydligt gladare och lyckligare. Han säger också att hans sömnproblem är borta.

Programmet visar samma resultat som jag skrev om i ett tidigare nyhetsbrev, om “Lyckans hjärna“.

Vill du lära dig meditera/mindfulness? Kontakta mig för mer information.

Success Education önskar dig en optimistisk vecka 🙂