Ibland är det bra att skjuta på saker

 

 

Jenny Eklund driver företaget mer effekt och är verksam inom samma område som jag. I ett av hennes nyhetsbrev skriver hon om att skjuta upp saker. En mycket intressant läsning varav jag vill dela med mig av hennes tankar.

 

“Skjuter du på saker till sista sekunden? Det kan vara en bra strategi – i alla fall i vissa lägen.

 

Nyckeln till framgång är att vänta så länge som möjligt med att fatta ett beslut. Det hävdar i alla fall Frank Partnoy i sin nya bok Wait: The Art and Science of Delay. Han, som är före detta investmentbankir och numera professor vid universitetet i San Diego, anser att beslut inte ska fattas för snabbt och att vi bör träna på att vänta med vissa saker så länge som möjligt. När vi står inför ett beslut, bör vi beräkna hur lång tid vi har på oss och sedan skjuta upp beslutet till sista stunden.

 

Det finns tusen olika sätt att förhala saker som ska göras. Själv har jag en tendens att skjuta på uppgifter som är tråkiga, inte minst städning. Jag kan hitta mängder av andra saker jag behöver fixa innan jag får tummen ur att ta fram dammsugaren! Maken är precis motsatsen, han kan inte förmå sig till att göra den där rapporten eller unna sig något kul om inte de nödvändiga vardagssysslorna är gjorda. Alla har vi saker vi tenderar att skjuta upp – om vi kan.

 

Meningsfull eller meningslös tidsfrist?

 

I vårt samhälle har prokrastinering fått en allmänt dålig klang, eftersom vi lätt drar alla saker och beslut över en kam. Bodil Jönsson nyanserade ämnet när hon pratade om begreppet “ställtid” i boken Tio tankar om tid. Att det som kan verka som meningslös tid, när vi ägnar oss åt ingenting alls eller verkar skjuta på saker och ting, i själva verket är viktig tid som behövs för att ställa in oss på nästa uppgift som ska slutföras.

 

Frank Partnoy tycker att det är en konst att fördröja saker på ett klokt sätt. Allt handlar om timing. Man skulle kunna skilja på aktiv och passiv prokrastinering; den aktiva är när vi medvetet skjuter en uppgift framför oss för att i stället göra något som känns viktigare eller roligare. Den passiva handlar snarare om att sitta i soffan och titta på TV eller göra ingenting. Ingenting blir gjort, och frustrationen växer.

 

Sena beslut ger bättre resultat

 

I sin forskning har Frank Partnoy tittat på beslutsfattande inom sport, komedi, medicin, militär strategi och dejting. Det finns gemensamma framgångsfaktorer för alla dessa områden.

 

Två fördröjningssteg som leder till framgång?

  1. Ta reda på: vilken är den längsta tid som jag kan skjuta på det här?
  2. Vänta med ditt svar eller beslut till sista möjliga stund.

Om det är ett år, vänta 364 dagar. Om det är en timme, vänta 59 minuter.

 

Partnoy kom fram till att elitidrottsmännen inom tennis är bäst, inte för att de är snabbare än alla andra, utan för att de är långsammare. De väntar till sista millisekunden med att slå tillbaka bollen, och kan därför bättre precisera var den ska hamna. Och de som lyckas bäst med dejting är inte de som dömer någon efter ett foto, utan väntar till sista minuterna av en dejt med att bestämma sig om de vill fortsätta träffa personen.

 

Frank Partnoy upptäckte också att försenade ursäkter också fungerar mest effektivt. Om du medger att du agerat fel, men ger den felade parten tid att smälta vad som hänt och berätta hur den känner, och sen ber om ursäkt, så känns ursäkten mer meningsfull.

 

Mer genomtänkt

Vi kommer helt enkelt att fatta ett bättre beslut om vi får lite mer tid på oss att observera och bearbeta information. Och vi når bättre fram, om motparten känner att responsen är genomtänkt och inte har hastats fram.

 

Och visst har Partnoy en poäng i att tid kan vara det bästa sättet att lösa långsiktigt viktiga frågor. Men gärna i kombination med en tydlig deadline – så att man inte kan skjuta på viktiga saker hur länge som helst. Jag tänker också att det är bra att välja och vara tydlig med vilka beslut som mår bättre av att skjutas på, och vilka saker som faktiskt tjänar på att tas itu med på en gång. Annars kan lätt smitning och förhalning ta energi från resultatet.”

 

Success Education önskar dig en skön vecka