Dagens samhälle är fullt av ljud som kräver din uppmärksamhet, men att ständigt utsätta dig för ljud och samtal dränera dig på din energi, och hindra dig från att nå viktiga tankar och känslor. I förlängningen leder den till utmattning om du inte aktivt väljer att förändra din situation. Flera studier visar att tystnaden är oerhört viktig för vår hjärna och vårt allmäntillstånd.

Här är de 3 mest gynnsamma effekterna av att implementera tystnad och eftertanke i ditt liv.

  1. Hjärnan utvecklar nya celler – genom att enbart införa 2 timmars tystnad om dagen leder det till att din hjärna utvecklar nya celler i hippocampus, hjärnans centrum för minne, känslor och inlärning, enligt forskare från Duke University i USA
  2. Du minskar stress – genom att mäta förändringar i blodtryck och blodcirkulation i hjärnan har forskare upptäckt att redan efter 2 minuters tystnad minskar nivån av stresshormoner och risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt.
  3. Du blir mer kreativ och läker trauman – i tystnaden börjar vissa annars vilande områden i hjärnan att arbeta. Vi blir bland annat mer kreativa och får lättare att bearbeta trauman och skaffa mening med livet. Tystnad gör att hjärnan får möjlighet till att låta tankar och känslor vandra hela vägen.

 

Tystnad mindfulness

 

Vill du också uppleva tystnaden och stillheten? Boka mindfulnesskurs redan idag.