I tidningen Holone (nr 3 2016) kan vi läsa om yogans positiva effekter. “Nu har man jämfört hjärnorna hos vana yoga-utövare med vanliga motionärer. Den typ av yoga som kombinerar kroppspositioner med meditation tycks bromsa hjärnans normala åldrandeprocess“. Idag vet man att yoga kan hjälpa såväl vid stress som ångest och depression och att yoga kan lindra olika smärttillstånd. En grupp forskare från Kanada och USA studerade Hatha yogans effekter och fann intressanta svar.

Det visar sig att den normala degradering som sker hos de flesta människor var betydligt mindre än förväntat hos yogautövare. Dessutom visade det sig att de som tränade yoga flest gånger i veckan hade större hjärnvolym i områden som associerade med kroppslig representation, uppmärksamhet, visualiseringsförmåga och stressreglering. De som tränat yoga i flest antal år hade större hjärnvolym i områden som bl a har att göra med reglering och hantering av känslor och de områden som är aktiva när vi känner oss fridfulla och glada. Forskarna menar att de funnit en neurologisk grund till de goda effekterna som yoga-träning leder till”.  Vill du förbättra ditt hjärnskydd? Kom på sommaryogan onsdagar i Norre Kattspark så kör vi tillsammans.